Allegrone in the News: Jacob's Pillow unveils plan to become year-round dance center

June 21, 2017

jacobspillowperlesfamily

"These new initiatives will enable Jacob's Pillow to achieve our dreams of supporting the best dance artists of our time while powerfully connecting to audiences of all kinds," said JP Director Pamela Tatge. "Vision '22 will help us strengthen our artistic core, boost our civic leadership and community involvement, and renew essential campus facilities.

---

[Excerpt]

Vision '22 makes expanded year-round programs and initiatives possible through new spaces for training, rehearsal, events, and performances, as well as new multi-use housing for artists, staff, and interns.

The $5.5 million Perles Family Studio will serve as a new home for The School at Jacob's Pillow; the name recognizes a lead gift from the Perles Family Foundation and Jacob's Pillow Trustee Claudia Perles. The building is designed by award-winning Flansburgh Architects of Boston, and constructed by Allegrone Companies of Pittsfield, MA. The project has also received a $225,000 grant from the Massachusetts Cultural Facilities Fund, one of the largest gifts distributed this year.

The new 7,373-square-foot studio will feature a 3,500-square-foot dance floor -- nearly double the size of the main rehearsal space currently used by The School at Jacob's Pillow, the Sommers Studio. The building will be fully climate controlled, eliminating the current temperature and humidity challenges faced by dancers and artist faculty during the summer season. The space will accommodate room for spectators to view classes and rehearsals without interrupting dancers and faculty, and up to 200 seats for Inside/Out performances in the instances of rain and inclement weather.

Throughout the fall, winter, and spring seasons, the new studio will expand the space available for year-round residencies as well as convenings, events, and workshops. Jacob's Pillow will celebrate the grand opening of the space with a ribbon cutting and Festival Finale event on Saturday, August 26, 2017.

Additional facilities improvements include updates and improvements for the Ted Shawn Theatre, including structural renovations and enhanced ventilation that will not affect the historic look of the building. The Ted Shawn Theatre was built in 1942 and was the first theater built specifically for dance in the U.S. In addition, a new kitchen for the Pillow's onsite restaurant, Haven at the Pillow, will enhance visitors' dining experiences, and new housing will accommodate seasonal staff and interns during the Festival and residency artists in the fall, spring, and winter months.

---

For the full MassLive article click HERE,

Download: PDF

Back to Architecture/Design

Follow Us

You can stay up to date by following us on any of these social networks.

What is Connect?

It's where you find everything from news, press and publications to our blogs and interesting links.

Categories

rss_icon Stay Connected

Stay up to date by following the Allegrone RSS feed.

Tags

Instagram

The Massachusetts Veterans War Memorial Improvement Project receives a 2019 Paul & Niki Tsongas Award from Preservation Massachusetts, an honor than recognizes the highest level of commitment to historic preservation in the Commonwealth. 
Shout-out to the members of our team, Simpson Gumpertz & Heger, DHK Architects, and DCR on a job well done! #intheberkshires
Have you picked up your copy of the new Spring 2019 issue of Berkshire Magazine? 
Our Lenox office, located in the Berkshire Design Center, is one of many spaces featured in their latest scope on Berkshire Modern Workplaces!  #intheberkshires #berkshiremagazine
We are honored to receive the 2018 New York State Historic Preservation Awards for the rehabilitation of the 1887 Tower of Victory.  A big thank you to Titan Roofing Inc. for working with us to protect and rejuvenate one of New York’s notable historic sites. 
The Tower of Victory at Washington’s Headquarters State Historic Site was built in 1887 to commemorate the peace following the Revolution War. #historicpreservation
This project converted the former Western MA Regional Police Academy into 51 permanent housing units for homeless veterans. 🏡 [Soldier On: Gordon H. Mansfield Veterans Community]
It’s back to school season! This summer, the Berkshire School Spurr Dormitory underwent renovation;  the new 2,235 sq ft, wooden addition houses 6 new dormitory rooms to accommodate the school’s ever growing student population.  #intheberkshires #construction #berkshireschool
“We want people to be able to stay in the Berkshires and give them a leg up.”- William Pignatelli, Construct

Forest Springs is quality affordable housing for all. This new 11 unit development was built to provide beautiful homes for low income families here #intheberkshires.

Related Items