Industry Connect: New Research into Daylight Exposure in Heritage Buildings to Help Conservation

December 29, 2015

daylight

New research into the distribution of natural light and its level of exposure in historic buildings has been the focus of recent research. The work included imaging methods to measure where the natural light falls at different points throughout the day and over several months in one particular building, with a researcher's keen eye to balance visitor enjoyment with the preservation of paintings, textiles and furniture that are vulnerable to light fading and aging.

-----

John Mardaljevic, Professor of Building Daylight Modelling in the School of Civil and Building Engineering, has been using high dynamic range (HDR) imaging to measure where the natural light falls at different points throughout the day and over several months in the Smoking Room at Ickworth House near Bury St. Edmunds, Suffolk.

As is the case with the majority of its historic buildings, the National Trust is keen to balance visitor enjoyment with the preservation of paintings, textiles and furniture that are vulnerable to light fading and aging.

As a result of his new research, Professor Mardaljevic was able to show the distribution of light exposure across all surfaces which were of interest in the rooms, so that a comprehensive evaluation could be made of the illumination conditions over long periods of time. He did this with the help of a camera tethered to a computer that controls a sequence of exposures which occur every 10 minutes. These exposures were then converted into physical measures of the light level as it falls onto a surface at different points.

Professor Mardaljevic said: "In any heritage building the light will vary across the walls depending on the arrangement of windows and the time of day. This is the first time, however, that we have been able to use HDR in a heritage setting to create a cumulative luminance image, from which a physical measure of illumination exposure across the camera's wide-angle perspective is derived.

"Together with the HDR measurement, we are using a technique called climate-based daylight modelling to predict how the long-term daylight exposure can change when, for example, opening hours are increased. Used together, these two techniques are a great way of better understanding natural light, especially at a time when historic houses are being encouraged to extend access and opening hours where possible."

As a result of this research, which was conducted in partnership with Cannon-Brookes Lighting and Design, the National Trust is looking into the feasibility of revising the daylight management guide for its historic houses which takes into consideration the scheduling of the use of shutters/blinds in each of the rooms.

Dr Nigel Blades, Preventive Conservation Adviser at the National Trust, said: "The research is enabling the National Trust to understand better than ever before, the fall of daylight onto light sensitive surfaces in historic showrooms.

"We are learning how the daylight received accumulates through the days and seasons of the year. This knowledge will enable us to understand the impact of extended opening hours on light exposure. Based on the research, we will fine tune our use of daylight to minimize the rate of change in light sensitive objects, while providing sufficient daylight for visitors to enjoy our collections."

---

 

Article Source at Science Daily: HERE

 

 

Back to Architecture/Design

Follow Us

You can stay up to date by following us on any of these social networks.

What is Connect?

It's where you find everything from news, press and publications to our blogs and interesting links.

Categories

rss_icon Stay Connected

Stay up to date by following the Allegrone RSS feed.

Tags

Instagram

This project converted the former Western MA Regional Police Academy into 51 permanent housing units for homeless veterans. 🏡 [Soldier On: Gordon H. Mansfield Veterans Community]
It’s back to school season! This summer, the Berkshire School Spurr Dormitory underwent renovation;  the new 2,235 sq ft, wooden addition houses 6 new dormitory rooms to accommodate the school’s ever growing student population.  #intheberkshires #construction #berkshireschool
“We want people to be able to stay in the Berkshires and give them a leg up.”- William Pignatelli, Construct

Forest Springs is quality affordable housing for all. This new 11 unit development was built to provide beautiful homes for low income families here #intheberkshires.
The Berkshire Country Day School’s new Kelvin Hirt Library and Learning Common. #intentional #independent #inspired #intheberkshires
#kitchengoals! Another beautiful Berkshire residence completed by Allegrone.  #intheberkshires #homebuilders
Throwback to the wonderful autumn view from our office. #intheberkshires #lenox #berkshiredesigncenter

Related Items